Църквата почита днес Св. Спиридон Чудотворец, той е покровител на занаятчиите. Имен

...
Църквата почита днес Св. Спиридон Чудотворец, той е покровител на занаятчиите. Имен
Коментари Харесай

Почитаме Св. Спиридон, имениците да си купят нови обувки

Църквата уважава през днешния ден Св. Спиридон Чудотворец, той е настойник на занаятчиите. Имен ден честват Спиро, Спиридон, Дарина и Дария. 
 Св. Анна е, дамите не работят, самодиви дебнат мъжете
" Спиридон " е гръцко име, което значи " дарено зърно ". Добре е на този ден имениците да се снабдят с нови обувки, съгласно националното вярване. 

Св. Спиридон бил един от великите чудотворци на IV век. Той се родил на остров Кипър и от детинство бил пастир. Овдовял рано и почнал да оказва помощ на бедните с всичко, което имал. Той имал силата да изцерява болните. В царуването на император Константин Спиридон бил подложен свещеник в гр. Тримитунт, на остров Кипър. И в епископския си ранг той запазил своите елементарни традиции: избягвал всевъзможен лукс, продължавал да се занимава със земеделие и дружно с жътварите жънел своите ниви; бил наличен за бедните, давал помощи и препоръки когато и да е.  

Починал към 350 година Погребали го в Тримитунт. На гроба му се правили доста чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VII век, а към времето на турското завладяване на Цариград те били пренесени в Керкира (остров Корфу), където са непокътнати и до момента. 

В старинния храм " Св. Петка " в София има пантофка на светеца, осветена до неговите свети мощи на остров Корфу.  

Според националните вярвания св. Спиридон защищава от кожни заболявания. Поверията описват, че бил и умел обущар, по тази причина денят му се уважава и от работещите този поминък, както и от шивачите. Приема се и като настойник на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

На този ден дамите не би трябвало да шият, тъй като рана от убождане на 12 декември зараства мъчно, споделя народът ни. 

Вярва се, че каквото е времето през идващите дни след празника на Св. Спиридон до Бъдни вечер, такова ще е и през съответните месеците на идната година. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР